❣️Pochopenie vzťahu medzi Empatom a Narcistom.❣️


Jednoducho povedané, Empat priťahuje Narcistu, pretože schopnosť Empata milovať je obrovská a všetko, čo Narcista potrebuje, je niekto, kto ho bude uctievať. Prázdnota lásky a obdivu v Narcistovi je magnetom, ktorý okamžite vtiahne Empata do nekonečného cyklu toxického vzťahu:
  1. Empata priťahuje Narcista. Ich vzťah začína. Empat miluje hlboko a bezpodmienečne. Cíti sa emocionálne naplnený, aj keď Narcista nehrá žiadnu úlohu pri tvorbe silnejšieho puta, Empat sa cíti spokojný a myslí si, že ich láska je vzájomná.

     

  1. Empat má falošnú predstavu, že konečne našiel bezpodmienečnú lásku. Narcista to tvrdí vytvorením ilúzie, ktorá vedie Empata k tomu, aby veril, že to, čo majú, je výnimočné. Empat cíti hlboké puto, ktoré je takmer nemožné prelomiť.

     

  1. Niekedy sa zdá, že Narcista chce tento vzťah rovnako ako Empat. V skutočnosti chce niekoho, kto investuje všetok svoj čas, energiu, lásku a má všetko pod kontrolou.

     

  1. Časom Narcista spôsobí, že sa Empat cíti slabý, nedôverčivý a zbavený schopnosti robiť aj tie najjednoduchšie veci. Narcista nikdy nezačne otvorený útok, skôr použije výroky typu "Nechcem ti ublížiť, ale malo by to byť takto... " Snaží sa postarať o všetko, čo spôsobuje kontrolu, ako napríklad rozhodovanie o nákupe, dovolenkách, trávení voľného času.. Empatia je podceňovaná pre jeho záujmy a mnohé veci, ktoré tvoria jeho identitu. Pomaly Empat začína veriť, že je menej schopný a že veľmi "potrebuje" niekoho, aby ho viedol. Má predstavu, že je neschopný.

     

  1. Pre Empata je tento vzťah všetkým, keďže je veľmi zamilovaný. Z veľkej lásky chce Narcistu vždy upokojiť, povzbudiť, rozprávať sa s nim, pomôcť mu, robiť všetko tak ako si Narcista praje, aby sa cítil dobre. Narcisti žijú ako obete svojej minulosti, vzťahov a všetkých životných okolností. Empati sú ako zachráncovia; snažia sa vynahradiť všetky nešťastné situácie, ktoré sa Narcistovi stali.

     

  1. Empat má dobré, čisté srdce a nevie si predstaviť, že Narcistove hlboké, nevyriešené rany, nie sú rovnaké ako jeho vlastné. Liečenie týchto rán je iné ako tie jeho.

 

  1. Takýto partnerský vzťah je celý IBA o Narcistovi. Empat si to pomaly uvedomuje a príde čas, kedy sa bojí prehovoriť alebo bojovať za svoje potreby a túžby. V snahe potešiť nechce vyjadriť svoje skutočné potreby. Radšej je milý, ako udávať dôvody Narcistovi, aby ho nemal rád, ale potajne je veľmi NEšťastný.

     

  1. Čím viac oddanosti, lásky, starostlivosti, náklonnosti a úsilia Empat do vzťahu vkladá, Narcista sa cíti, že má vzťah úplne pod kontrolou. Empat doslova tancuje na zvuk Narcistu. Kým Empat pokračuje v upokojovaní Narcistu, nie je možné zistiť žiadne problémy vo vzťahu. Problém nastáva, keď Empatia konečne dosiahne bod zlomu.

     

  1. Konečne Empat dvíha hlas, pretože už nedokáže držať krok s represiovými formami Narcistu. Deň čo deň jeho emocionálne potreby zostávajú nenaplnené. Je to preto, lebo od začiatku vzťahu veril, že emocionálne potreby jeho Narcistického partnera sú jediné, na čom záleží. Keď konečne Empat pochopí, že aj na jeho blahobyte záleží, a začne o tom rozprávať nahlas, Narcista mu poukazuje, že je to sebecké a vôbec sa mu to nepáči.

     

  1. Narcista vždy upriamuje pozornosť IBA na seba. Cíti sa tak spokojný, na iných mu nezáleží. Tvrdí že potreby Emapta, sa nedajú naplniť, že aj keď Empat odíde zo vzťahu, nájde si nové bývanie, nájde si novú prácu, začne cestovať po svete, zapojí sa do nových kreatívnych aktivít, nikdy nebude šťastný, že je to len chvíľkové opojenie..

     

  1. Keď sa však Empat konečne zapáli pre niečo: „Aj na mojich pocitoch záleží“, Narcista rýchlo nazýva Empatom „bláznivým.” Vyvoláva dramatické hádky. Tento typ hanlivého správania je taktikou, ktorú používa na získanie kontroly nad mysľou Empatov.

     

  1. Empat je zmätený. Prečo sa takto zrazu správa, je to mimo jeho chápania. Začína sa obviňovať a rozmýšľa, či je hodný, aby ho niekto miloval.

     

  1. V tomto momente Empat nedokáže pochopiť, že sa ním manipuluje. Jeho Narcistický partner urobí všetko aby sa opäť všetká pozornosť točila okolo neho, aby vytvoril zvrátený pohľad na okolnosti. Presviedča Empatického partnera že čokoľvek, urobí Narcista je to pravda že len o vie čo je "správne" a že Empatický partner je ten, kto sa "mýli" a je "zlý".

     

  1. Empat sa bude snažiť komunikovať s Narcistom so všetkou úprimnosťou. Narcista však svoje správanie ospravedlní a obviní vždy Empata.

     

  1. Je normálne cítiť sa stratený, zmätený a zranený. No napriek všetkému, čo mu zlomilo srdce, sa Empat bude musieť upokojiť a urobiť sebahodnotenie, aby zistil, ako a kedy sa stal takým bezbranným. Takto sa začne meniť vo vzťahu.

     

  1. Empat zisťuje, že je vlastne liečiteľom a veľmi prepojený s prírodou. Má veľkú vnútornú silu pomáhať druhým správnym spôsobom, niekedy ako povinnosť a niekedy keď ho okolností privedú do takýchto situácií.

     

  1. Empat si musí uvedomiť trpkú pravdu, že nie každý si zaslúži jeho lásku, starostlivosť a náklonnosť. Nie každý, kto sa zdá byť nešťastný je nešťastný, odhaľuje svoje skutočné pravé „JA“. Sú ľudia, ktorí majú zlovestné motívy a majú veľmi odlišný pohľad na vzťahy a ľudí ako on. Nemôže veriť všetkým ľuďom, ktorí mu prejavujú náklonnosť.

     

  1. V tejto situácii si Empat musí uvedomiť, že práve on je teraz vo veľmi zlej situácii, o čom Narcista vždy hovoril vo svojom živote. Ale v prípade Empata je to úplne iné, lebo vynaloží veľké úsilie aby sa vyliečil. Narcista to nikdy neurobí, pretože si myslí, že je v úplnom poriadku.

     

  1. Pre Empata to bude veľmi bolestivé „prebudenie“. Zo skúseností sa poučí a bude opäť napredovať.

 

  1. Narcista bude pokračovať ako keby sa nič nestalo a bude sa cítiť úplne nevinne. Za chvíľu zabudne, že ho niekto miloval tak hlboko a intenzívne. Nebude si pamätať, aké silné puto, kedysi s niekým mal, a pôjde hľadať inde.

     

  1. Narcista sa hneď pohne ďalej a ľahko si nájde ďalšiu obeť.

     

  1. Empat sa stal silnejší, múdrejší a opatrnejší v tom, komu bude venovať čas, náklonnosť a lásku.

     

Tento zoznam podrobne popisuje fázy, ktorými každý Empat prechádza, keď je vo vzťahu s Narcistom. Je dôležité rozpoznať príznaky a chrániť svoje duševné zdravie.

 

Vyhľadanie pomoci je pre Narcistu takmer nemožné, pretože im chýba sebauvedomenie, aby rozpoznali priestor na sebazdokonaľovanie a veria, že majú vždy pravdu. Takže bremeno riešenia tejto dysfunkcie vo vzťahu Empat vs Narcista tiež končí na pleciach Empata.

Tu prichádza dôležitosť starostlivosti o duševné zdravie. Ak ste obeťou zneužívania zo strany Narcistického partnera alebo ak sa považujete za Empata, ktorý sa nedokáže oslobodiť, ale rád by ste si stáli za svojím, prosím vyhľadať terapiu. Vzdelávať sa, vytýčiť si jasné hranice a vyhľadať odbornú POMOC, to sú primárne kroky k oslobodeniu sa od toxického vzťahu medzi Narcisom a Empatom.

 

Dávaj na seba pozor a nedovoľ nikomu, aby tebou manipuloval.

 POMOC pre EMPATOV - Odborný profesionálny EMOCIONÁLNY Koučing - prináša TRVALÉ výsledky.

 

ĎAKUJEM za každé zdieľanie ❤️
 
S láskou Yvette TERAPEUT - Kouč